VÅRA HÄSTAR

Välkommen till oss och våra underbara hästar

Oavsett om du är erfaren ryttaren, medel, har hästvana men med en tids uppehåll eller är helt nybörjare till häst – så har vi hästar för alla! 

Om ni är en grupp med varierad rid kunskap så prioriteras främst den ryttare med minst rid erfarenhet/den som vill ha lägst tempo, denne ryttaren får en lugnare/bekvämare häst 
varpå den mer erfarna ryttaren i sällskapet behöver ställa sig in på en kanske lugnare ridtur – ta då chansen att testa en mer utmanande eller annorlunda häst gentemot vad du är van vid?

Viss uppdelning av ritt kan ske, där vi kan ha olika tempofördelningar – detta är dock i mån av tid, upplägg och möjlighet. 
Vi rider med våra hästar på ett traditionellt rid sätt och många av dem med något mot NH- tänk (där hästen inte behöver gå så stramt i tygeln) 

En kortare information om hur du rider din tilldelade häst bäst får du av oss i samband med den inledande genomgången samt inför och ibland under ritten. 
Vi har en härlig blandning på våra hästar, i personlighet, storlek, tempo och ras; kallblod, halvblod, varmblod och annat. 
Vänligen, vid kontakt med oss – beskriv hur du önskar din häst och rid upplevelse. 

 

Ginny 

– Sto, Polskt hbl, 160 cm mkh, max vikt ryttare ca 80 kg
– lugn och trygg, med mjuka steg, dock något tjurig i stallet. 
– Ridsvårighet: Lätt

En riktigt fin häst att rida! Snäll, lugn, trygg, mjuk och okomplicerad häst som önskar att du litar på henne och låter henne “gå lös” om hon är duktig! Vissa gånger får Ginny ta täten då hon håller ett lugnt och fint tempo, men hällst vill hon gå som följehäst – och är då en av dem lättaste hästarna vi har att rida med på. Ginny gillar dock ej sadlingen och kan vara tjurig i stallet pga detta (är ryttaren osäker så hjälper givetvis ridledare till). Ginny –  En perfekt häst till dig som kan ge henne lite utrymme i stallet, är nybörjare alt, aldrig ridit innan men som kan vara mjuk i handen och vågar lita på hästen, eller för dig med NH tänk/hästvana och som bara vill njuta av ritten. Ginny är även en mysig ridhäst för barnen. 

För Badritten – Ginny är inte förtjust i vatten och går hellst inte i närheten.

För Terrängritten/hoppning – Riktigt trevlig & stabil, en trygg häst att sitta på i utmanande terräng. 

Nocco

– Valack, eng fb, 170 cm mkh, max vikt ryttare ca 100 kg
– stabil, lugn och trygg & är även jättetrevlig i stallet!
– Ridsvårighet: Lätt

En mycket trevlig herre på alla sätt och vis! En “lagom häst” häst för alla typer av ryttare. Stabil, lugn och trygg, gör vad ryttaren ber honom om utan att varken vara het eller lat. Lätta tydliga gångarter med trivsamma steg att rida och sitta med i. Perfekt nybörjar häst för dig som även önskar hästmys i stallet eller för dig som är van/rutinerad och som vill rida & hantera en helt okomplicerad häst och bara njuta. För terrängritterna behöver ryttaren kunna hålla ihop honom en aning pga hans storlek – detta är/bör dock inte vara några svårigheter för en van/rutinerad ryttare (så som terrängritterna kräver)  

För Badritten – Nocco är inte förtjust i vatten men kan tänka sig att doppa hoven med en trygg ryttare. 

För Terrängritten/hoppning – Något stor i terrängen men i övrigt trevlig & stabil. Lätt över hinder. 

Atlas

– Valack, Paint/irish cob, 150 cm mkh, max vikt ryttare ca 80 kg
– pigg och framåt lite häst med härliga mjuka steg. 
– Ridsvårighet: Lätt/medel

Atlas är gärna den som går först (eller främre delen) då han kan bli något upprymd i ledet. Han vill gärna komma i väg så snart som möjligt och är riktigt trevlig när han inte behöver vänta. Hans rätta element är skog eller hoppning (kräver dock då en mer van/rutinerad ryttare pga upprymdhet & lätt till studs) men då han är så mysig att pyssla med i stallet och lugn och trevlig i övrigt samt ritter på ridbana, så är han oxå en av våra populära nybörjarhästar/knatteridningshästar (ridning och hästmys för barn i vuxet sällskap) En häst som vill att du är mjuk i handen och kan vara något konsekvent, perfekt för en något van ryttare som vill ha en framåt häst. 

För Badritten – Atlas älskar att bada och kan tänka sig att gå ut längre i vattnet med en trygg ryttare.

För Terrängritten/hoppning – Lätt & smidig  – men kan bli något “för” upprymd.

Baltazar

– Valack, Lipizzaner, 165 cm mkh, max vikt ryttare ca 120 kg
– Snäll, lugn & stabil, framåt men ej het, kan vara något “trög/stark”.  
– Ridsvårighet: lätt/medel 


Stabil häst och med framåt känsla som ej är het. Han kan bli något trög/stark om man inte har “rätt teknik” att lirka med honom i bettet och vi ser därför gärna att det är en något van ryttare på Baltazar eller en något större/strakare person (som då antagligen inte kommer uppleva Baltazar stark överhuvudtaget) Oavsett så sitter du som rider på honom, på en trygg och stabil herre och som dessutom är trevlig att pyssla med i stallet. För dig som aldrig ridit Lipizzaner förut, så förbered er på en massiv häst med ett  högt kliv (åtminstone fram) – en annorlunda häst & ridning. Baltazar kan vara sparkig mot andra hästar i ridledet och han får därför gå sist & går sist i ledet utan att stressa efter de andra. 

För Badritten – Baltazar älskar att bada och kan till och med tänka sig att lägga sig i plurret en stund.

För Terrängritten/hoppning – Något otymplig i terrängen men stabil och hoppar lugnt och oskyndsamt.

Stilla

– Sto, Vbl, 165 cm mkh, max vikt ryttare ca 100 kg
– stabil, trygg, framåt.   
– Ridsvårighet: medel

En häst för dig som vill ha lite mer tempo i ridningen (utan att hästen ska vara för svår att hålla) en lagom utmaning för dig som är något rutinerad, eller nybörjare med en fastare hand & tygel och som gillar hästar med framåt agenda där ni hellre “håller in hästen” än behöver skänklar på. När du får Stilla till att gå som långsammast (och i form på tygel) så är hon dock som finast, både i tempo och harmoni så det är något vi strävar efter i ridningen med henne och når du dit – så kommer du få en helt underbar ridtur på en supertrevlig häst. Dessutom är hon trevlig i stallet, bortsett från småtjurig i sadlingen. 

För Badritten – Stilla är inte förtjust i vatten men kan tänka sig att doppa hoven med en trygg ryttare. 

För Terrängritten/hoppning – Liksom övrig ridning, framåt men lätt att hålla samt är trevlig över hinder. 

Ohtello

– Valack, Shire korsning, 180 cm mkh, max vikt ryttare ca 140 kg
– Stabil, något bufflig och kan bli något stark och tungriden 
– Ridsvårighet: medel/svår 

En maffig häst för den längre/tyngre ryttaren eller för dig som är något erfaren och vill testa på att rida en riktig gigant! Ohtello är snäll i ridning & hantering men kan ha sin “storlek emot sig” och bli bufflig eller stark utan att “mena” illa. I ridningen är han förvånansvärt lätt för sin storlek och rids bettlöst utan att vara svårstannad eller allt för tungriden (dock vill du som ryttare inte hamnar i “dragkamp” med Ohtello – till vilket du avväpnar snarare genom bestämdhet/tillrättavisning än styrka) I sitsen sitter du som på en Kungatron och vad annat är vore väl passande när du rider “Konungen av RidLycka”?

För Badritten – Ohtello gillar vatten och bad! – så förbered dig på att bli blöt 

För Terrängritten/hoppning – Ohtello går inte med i denna ritt då han inte har varken spänsten eller smidigheten… Han står stadigt på jorden och är inte gjord för annat än det. 

Jazze

– Valack, Arabkorsning, 155 cm mkh, max vikt ryttare ca 80 kg
– framåt och otålig, en känslig häst som behöver en tydlig ram.  
– Ridsvårighet: Svår

Jazze går främst som ridledarhäst men kan lånas ut till den mer rutinerade ryttaren som frågar efter honom. Han har lätt till stress och studsighet men är mjuk att sitta med på och hålls fint av en stabil ryttare med lätt hand och tydlig ram. Mycket känslig & het men ej svår att hålla och stannar kvar om du ber han – fast han tydligt visar att han gärna ger sig iväg i fart. Har mycket fina gångarter för den som kan hjälpa han att ta fram dem. Jazze är ett trevligt ridtips för den rutinerade ryttaren i ett sällskap som håller en lugn tur och som gillar denna typen av häst – Otroligt härlig i terräng & att hoppa med!

För Badritten – Jazze gillar att doppa hovarna och gillar att skvätta vatten omkring sig. 

För Terrängritten/hoppning – Kräver en mycket rutinerad ryttare som “kan sina hästar” i ridningen

Chek Point

– Valack, Danskt hbl, 180 cm mkh, max vikt ryttare ca 100 kg
– Mycket välutbildad & trevlig på bana men väldigt otålig & stark vid skogsritt. 
– Ridsvårighet: Svår

Check går främst som ridledarhäst men kan lånas ut till den mer rutinerade ryttare som frågar efter honom. För dig som är tuff i ridningen och som gillar att rida högutbildade hästar! Check har ett otroligt steg (stort, men är fin att både länga & korta), är mycket vass inom såväl dressyren som hoppning & funkar även riktigt bra i terränghoppningen -men blir lätt otålig och stark vid uteritter (kan dra ner huvudet om man inte passar sig för det). Du som vill rida Check behöver därför kunna rida ihop honom och hålla honom på tygel under större delen av ritten- Klarar du det så har du en helt fantastiskt häst här att rida! 

För Badritten – Check gillar att doppa hovar & ben och kan skvätta vatten omkring sig

För Terrängritten/hoppning – Kräver en mycket rutinerad ryttare som “kan sina hästar” i ridningen

20201005_082112 (2)
Ginny
thumbnail_image5 (1)
Nocco
thumbnail_image2 (1)
Atlas
20201005_082151 (4)
Baltazar
Stilla
148427015_471721537329188_2991469816705318449_n (2)
Ohtello
Screenshot_20191205-163050_Samsung Internet
Jazze
thumbnail_image4
Check Point